Problema clasa a-IV-a

Operatii cu numere naturale. Probleme cu aceste operatii. Impartirea cu rest. Metode figurativa. Rezolvari prin incercari sau estimari. Fractii.
Narcis_2013
utilizator
utilizator
Mesaje: 63
Membru din: 08 Apr 2013, 22:30
Localitate: Pitesti

Problema clasa a-IV-a

Mesaj de Narcis_2013 » 16 Mar 2018, 22:15

Un fermier a trimis spre vanzare o cantitate de cartofi.In prima zi a trimis 1/4 din cantitate + 60 kg.A doua zi a trimis 1/4 din rest + 30 kg.A treia zi a trimis 1/3 din rest + 10 kg. Ce cantitate totala a trimis fermierul spre vanzare.
Am incercat sa rezolv problema cu segmente,dar pana la un punct,dupa care m-am incurcat.Undeva am obtinut 720kg.,dar nu stiu daca este bine.Va multumesc anticipat.

ghioknt
profesor
profesor
Mesaje: 1444
Membru din: 09 Apr 2013, 14:56
Localitate: Bucuresti

Oare ma pricep la clasa a-IV-a?

Mesaj de ghioknt » 17 Mar 2018, 20:01

Cu segmente, ar trebui să ilustrați următoarea subproblemă.
După ce se consumă m/n dintr-o cantitate C și încă a, mai rămân b (kg, km. ore, litri etc).
Reprezentarea prin segmente, unul în continuarea caluilalt, a cantităților m/n din C, a, b ar trebui să conducă la înțelegerea relației C=(m/n din C)+a+b, adică a+b reprezintă (n-m)/n din C.
Atunci 1/n din C este (a+b):(n-m), iar C=(a+b):(n-m) X n (X este semnul de înmulțire).
Acum, pentru rezolvarea problemei, folosim o metodă numită a mersului d-andăratelea, sau cam așa ceva!
A treia zi a trimis 1/3 din rest + 10 kg: nu se spune că ar mai fi rămas ceva, deci o sa admit că b=0. Cantitatea
aflată în depozit la începutul zilei a treia ar fi (10+0):(3-1) X 3=15 kg.
A doua zi a trimis 1/4 din rest + 30 kg; dar știm că au mai rămas 15 kg, deci la începutul zilei a doua în depozit ar fi (30+15):(4-1) X 4 = 60 kg.
In prima zi a trimis 1/4 din cantitate + 60 kg și știm că au mai rămas 60kg. Cantitatea inițiala ar trebui să fie
(60+60):(4-1) X 4 = 160kg.
Sper ca explicațiile mele nu depășesc puterea de înțelegere a unui elev de clasa a 4-a.

baiatul122001
utilizator
utilizator
Mesaje: 81
Membru din: 27 Ian 2017, 17:05

Re: Problema clasa a-IV-a

Mesaj de baiatul122001 » 26 Mar 2018, 16:39

Observam ca cele 10 kg reprezinta 2/3 din restul ramas dupa a doua zi.
Cat reprezinta o treime din cantitatea ramasa dupa a doua zi?
10:2=5kg
Cat a vandut a treia zi?
5×3=15kg (trei treimi)
Mai observam ca 30kg si cantitatea vanduta a treia zi reprezinta 3/4 din restul ramas dupa prima zi.
30+15=45kg reprezinta 3/4
Cat reprezinta o un sfert din cantitatea ramasa dupa prima zi?
45:3=15kg
Cat a ramas dupa prima zi?
15×4=60kg
Cat s-a vandut a doua zi?
15kg+30=45kg
Observam ca ceea ce s-a vandut in ultimele 2 zile + 60kg reprezinta 3/4 din toata cantitatea
45kg+15kg+60kg=120kg repr 3/4
Cat reprezinta un sfert din toata cantitatea?
120:3=40kg
Cat a fost toata cantitatea?
40×4=160kg
Cat a vandut in prima zi?
160:4+60=100kg

Magic Unicorn
utilizator
utilizator
Mesaje: 3
Membru din: 25 Sep 2018, 18:26

Re: Problema clasa a-IV-a

Mesaj de Magic Unicorn » 25 Sep 2018, 18:37

Un biciclist parcurge un traseu in 5 zile . In prima zi 1/4 din drum , a doua zi 1/3 din rest , a treia zi 2/5 din ce a ramas iar in a patra zi ultimii 24 km. Care a fost lungimea traseului ?


Succes la teme ! :D :lol: 8)

Scrie răspuns
  • Subiecte similare
    Răspunsuri
    Vizualizări
    Ultimul mesaj