Sfaturi - scrierea cu simboluri matematice

Pe acest forum se pot scrie simbolurile matematice, folosind o varianta de LaTEX. Aflati cum!
Avatar utilizator
ex-admin
moderator
moderator
Mesaje: 1868
Membru din: 25 Ian 2007, 01:29

Sfaturi - scrierea cu simboluri matematice

Mesaj de ex-admin » 05 Noi 2007, 22:15

Cateva sfaturi pentru o editare si mai buna a mesajelor cu ajutorul TeX-ului:

1) Intr-un mesaj puteti folosi inserarea [t e x] ... [/t e x] de mai multe ori, adica:
"Text fara simboluri matematice [t e x] ... formula... [/t e x] alt text fara simboluri matematice [t e x] ...alta formula... [/t e x] s.a.m.d.

2) Daca dupa ce ati scris mesajul observati ca anumite coduri sunt afisate fara a fi interpretate, dati Edit si cu putina perspicacitate depistati codul respectiv si stergeti-l. Faceti o Previzualizare si vedeti daca efectul este cel scontat, deoarece exista totusi si riscul de a altera mesajul. In acest caz mai faceti unele incercari, iar daca nu reusiti, reveniti (Undo, Ctrl+Z) la forma inititala.

3) In TeXaide exista un simbol mult mai potrivit pentru inmultire (punctul - il veti gasi, cu siguranta).

4) In TeXaide exista doua moduri de aintroduce text:
- Modul Matematic (in care spatiile nu au efect iar scrierea este cu italic)
- Modul Text (text normal, cu spatii)
Comutarea intre cele doua moduri se poate face fie cu mouse-ul din meniul Style, fie prin scurtaturile Ctrl,+ respectiv Ctrl,Shift+E

5) TeXaide permite totusi introducerea de spatii chiar si in modul Math, prin comenzile de la tastatura:
Ctrl+Alt+Space (introduce un spatiu foarte mic)
Ctrl+Space (introduce un spatiu normal)
Ctrl+Shift+Space (introduce un spatiu mai mare)

Cam atat deocamdata,
sper sa va fie de ajutor aceste indicatii
Ultima oară modificat 13 Sep 2016, 07:16 de către ex-admin, modificat de 4 ori în total.

TheAritmetic--TuRbo.--
junior
junior
Mesaje: 119
Membru din: 13 Noi 2010, 23:19

Mesaj de TheAritmetic--TuRbo.-- » 27 Noi 2010, 18:58

admin nu-mi merge sa scriu un numar la putere,cum faC?

Avatar utilizator
ex-admin
moderator
moderator
Mesaje: 1868
Membru din: 25 Ian 2007, 01:29

Mesaj de ex-admin » 01 Dec 2010, 01:04

TheAritmetic--TuRbo.-- scrie:admin nu-mi merge sa scriu un numar la putere,cum faC?
Iti atasez o imagine elocventa. Oricum, poti folosi si scurtatura Ctrl+H.
Fişiere ataşate
capture_30112010_235818.jpg
capture_30112010_235818.jpg (19.47 KiB) Vizualizat de 1057 ori

J3anina
senior
senior
Mesaje: 876
Membru din: 12 Mar 2009, 14:26

Mesaj de J3anina » 04 Oct 2011, 19:24

Am si eu o mare rugaminte, sa-mi spuneti cum post scrie o acolada (dar cea care se inchide) si in interiorul ei sa am mai multe ecuatii.
Folosesc acest program:
http://www.youtube.com/watch?v=m4cEAVmLegg
Lyx-2.0.0-3

PhantomR
veteran
veteran
Mesaje: 2628
Membru din: 27 Apr 2011, 18:16

Mesaj de PhantomR » 04 Oct 2011, 19:25

Acolada are niste "functii importante" in limbajul . Pentru a scrie in acest limbaj acolada inchisa, respectiv deschisa se pot folosi comenzile: "\{", respectiv "\}".

J3anina
senior
senior
Mesaje: 876
Membru din: 12 Mar 2009, 14:26

Mesaj de J3anina » 04 Oct 2011, 19:26

Imi trebuie pe ramuri.
Stiu ca s-a folosit de foarte multe ori pe acest site, dar acum, nu mai gasesc deloc. Asa se intampla cand ai nevoie. :lol:

PhantomR
veteran
veteran
Mesaje: 2628
Membru din: 27 Apr 2011, 18:16

Mesaj de PhantomR » 04 Oct 2011, 19:37

Asa : ?

J3anina
senior
senior
Mesaje: 876
Membru din: 12 Mar 2009, 14:26

Mesaj de J3anina » 04 Oct 2011, 19:39

Da.
Multumesc mult, PhantomR!!

PhantomR
veteran
veteran
Mesaje: 2628
Membru din: 27 Apr 2011, 18:16

Mesaj de PhantomR » 04 Oct 2011, 19:40

Cu multa placere! Nu vreau sa para ca am conoscut eu sintaxa (caci nu a fost asa) , de aceea as dori sa va recomand acest site:

http://codecogs.com/latex/eqneditor.php

PallMall
junior
junior
Mesaje: 274
Membru din: 27 Aug 2012, 15:36
Localitate: Tulcea

Mesaj de PallMall » 26 Aug 2013, 21:09

poate cineva sa imi dea vechiul texaide? pe site-ul oficial s-au introdus alte variante(cu bani), trialuri.

Multumesc!

Avatar utilizator
Arcilli
utilizator
utilizator
Mesaje: 73
Membru din: 23 Iul 2013, 17:25
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de Arcilli » 01 Sep 2013, 14:23

Eu am reusit sa-l gasesc si sa-l descarc. Aici aveti si un link de descarcare: https://mega.co.nz/#!QwATQAZD!WTKWeVnRm ... 9UoyWX37oA . Am încercat să-l inserez ca link, dar nimic.

PallMall
junior
junior
Mesaje: 274
Membru din: 27 Aug 2012, 15:36
Localitate: Tulcea

Mesaj de PallMall » 01 Sep 2013, 18:22

mersi mult

Briosica
utilizator
utilizator
Mesaje: 2
Membru din: 03 Ian 2014, 17:35

radical

Mesaj de Briosica » 03 Ian 2014, 17:56

Cum pot si eu sa scriu un radical mare, mai lung, pentru o ecatie mai mare...
Dar un numar la o putere?!
Ma poate ajuta cineva?! Multumesc anticipat! :)

PhantomR
veteran
veteran
Mesaje: 2628
Membru din: 27 Apr 2011, 18:16

Mesaj de PhantomR » 31 Mar 2014, 22:51

Cred ca ati gasit deja, dar in caz ca mai e nevoie:

\sqrt[a]{expresie} = radical de ordin a din expresie

x^n = x la puterea n

In caz ca la exponent apare o expresie si nu doar un simbol, se foloseste x^{expresie}

Cu multa placere!

herosz
utilizator
utilizator
Mesaje: 7
Membru din: 22 Sep 2011, 17:06

Mesaj de herosz » 11 Dec 2016, 15:31

admin scrie:
TheAritmetic--TuRbo.-- scrie:admin nu-mi merge sa scriu un numar la putere,cum faC?
Iti atasez o imagine elocventa. Oricum, poti folosi si scurtatura Ctrl+H.
Dupa ce dau click pe TeX de ce nu-mi apare imaginea din comentariul de mai sus ?
capture_30112010_235818_994.jpg
daca introduc comenzile manual, adica \frac{}{} etc. atunci pot scrie ecuatia dar vreau sa-l introduc cu ajutorul iconitelor din imaginea de mai sus, nu manual.
folosesc browser Chrome, asta ar fi de vina ?

Avatar utilizator
ex-admin
moderator
moderator
Mesaje: 1868
Membru din: 25 Ian 2007, 01:29

Mesaj de ex-admin » 22 Dec 2016, 08:23

herosz scrie:
admin scrie:
TheAritmetic--TuRbo.-- scrie:admin nu-mi merge sa scriu un numar la putere,cum faC?
Iti atasez o imagine elocventa. Oricum, poti folosi si scurtatura Ctrl+H.
Dupa ce dau click pe TeX de ce nu-mi apare imaginea din comentariul de mai sus ?
capture_30112010_235818_994.jpg
daca introduc comenzile manual, adica \frac{}{} etc. atunci pot scrie ecuatia dar vreau sa-l introduc cu ajutorul iconitelor din imaginea de mai sus, nu manual.
folosesc browser Chrome, asta ar fi de vina ?
In acea imagine cu iconite de care vorbesti am aratat cum poti folosi programelul TeXaide pentru a nu mai scrie manual codul \frac{}{} etc. (de exemplu), adica TeXaide il genereaza pentru tine iar tu doar il inserezi in mesaj.

Scrie răspuns