Progrema de geometrie
Re: Progrema de geometrie
Bună ziua, grapefruit
Plictiseală mare pe forum, așa că nu am mai intrat de multișor!
Observ că BQ _|_ AC datorită (din cauza, cum dorești) unghiurilor PBA și BAC de 10, respectiv 80 de grade.
Propun apoi să luăm punctele D pe (AC) și E pe (BD) a. i. AD=AP și m(DAE)=20.
Consecințe: triunghiul PBD nu este doar isoscel, ci echilateral; deci BP este mediatoarea segmentului [AD]; deci triunghiul BAD este isoscel; deci m(BDA)=m(BAD)=80, m(ABD)=20; deci m(AED)=80; deci triunghiul AED este isoscel cu AE=AD=AP; deci triunghiurile BAE și CAP sunt congruente (LUL) pentru că perechile de laturi congruente cuprind între ele unghiuri de 60.
În concluzie m(APC)=m(AEB)=180-(60+20)=100.
Plictiseală mare pe forum, așa că nu am mai intrat de multișor!
Observ că BQ _|_ AC datorită (din cauza, cum dorești) unghiurilor PBA și BAC de 10, respectiv 80 de grade.
Consecințe: triunghiul PBD nu este doar isoscel, ci echilateral; deci BP este mediatoarea segmentului [AD]; deci triunghiul BAD este isoscel; deci m(BDA)=m(BAD)=80, m(ABD)=20; deci m(AED)=80; deci triunghiul AED este isoscel cu AE=AD=AP; deci triunghiurile BAE și CAP sunt congruente (LUL) pentru că perechile de laturi congruente cuprind între ele unghiuri de 60.
În concluzie m(APC)=m(AEB)=180-(60+20)=100.
-
- veteran
Ma bucur ca citesc un mare profesor, revin si cu alte probleme. Sper sa va provoc cu ele!
Q reprezinta intersectia prelungirii luo BP pe AC?
Q reprezinta intersectia prelungirii luo BP pe AC?
Da, așa este, pe desenul meu apare acel Q, dar eu am vrut să scriu BP în loc de BQ.
-
- veteran
Consecințe: triunghiul PBD nu este doar isoscel
Sigur ati folosit notatiile initiale... Pentru ca mie nu imi iese deloc partea asta.
Consecințe: triunghiul PBD nu este doar isoscel
Sigur ati folosit notatiile initiale... Pentru ca mie nu imi iese deloc partea asta.
Da, am crezut că pot să scriu și fără ochelari. Consecință: litera A din desenul meu a devenit B în postare.
Așadar, din AD=AP nu putem avea alt triunghi isoscel decât pe PAD (nicidecum PBD) și cum acesta are și un unghi de 60, el nu este doar isoscel ci chiar echilateral.
Așadar, din AD=AP nu putem avea alt triunghi isoscel decât pe PAD (nicidecum PBD) și cum acesta are și un unghi de 60, el nu este doar isoscel ci chiar echilateral.
-
- Subiecte similare
- Răspunsuri
- Vizualizări
- Ultimul mesaj
-
- 1 Răspunsuri
- 4885 Vizualizări
-
Ultimul mesaj de Felixx
08 Iun 2019, 10:07
-